Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Η ιστορια της Εκπαίδευσης στη Χίο


Ονομασίες της Χίου
4o Πιλοτικό Γυμνάσιο Χίου Τμήμα: Γ3 Σχολικό Έτος: 2012-2013 Μάθημα: Τοπική Ιστορία Μαθητές: Σπανολιού Μαρκέλλα, Φασιανός Νίκος, Τζότζης Αχιλλέας και Τσούχλη ΣοφίαKαθηγητής: κ. Καρατζάς Κων/νος

Εργασία Α΄ Τριμήνου







 Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι μύθοι, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν το πώς πήρε το όνομα του το νησί μας, η Χίος.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος οικιστής του νησιού ήταν ο Οινοπίωνας, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, που τα κύματα του Αιγαίου τον έφεραν από την Κρήτη στο μυροβόλο νησί της Χίου. Αυτός δίδαξε τους κατοίκους του νησιού πώς να φυτεύουν τα αμπέλια και πώς να φτιάχνουν το κρασί. Ο Οινοπίωνας, λοιπόν, είχε μια πανέμορφη κόρη που την έλεγαν Χιόνα ή Χιόνη, κι απ’ αυτή πήρε η Χίος το όνομά της. Σύμφωνα μάλιστα με το μύθο αυτή ήταν θεότητα ή νύμφη. Χιόνη ονομάστηκε ίσως και από τα άσπρα χώματα του νοτιοανατολικού τμήματος του νησιού.
Κατά τον Γάλλο περιηγητή του 19ου αιώνα, Αδόλφο Τεστεβίδ, η ρίζα του ονόματος της Χίου βρίσκεται στο χιόνι που καλύπτει τα βουνά στα βόρεια του νησιού.
Άλλος μύθος αναφέρει πως ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας και των ποταμών, παντρεύτηκε μια όμορφη νεράιδα. Από το γάμο τους απέκτησαν ένα αγόρι. Το αγόρι εκείνο το ονόμασαν Χίο, γιατί την ημέρα της γέννησής του έπεσε στο νησί πολύ χιόνι. Από το όνομά λοιπόν του παιδιού πήρε η Χίος το όνομά της. Σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα Παυσανία το αγόρι αυτό ήταν παιδί της Χιόνης και του Ωρίωνα..
Άλλοι πάλι λένε πως το όνομά της η Χίος το οφείλει στο στενόμακρο σχήμα της, που μοιάζει με το γράμμα Χ.
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το νησί μας πήρε το όνομα του από Φοίνικες εμπόρους, οι οποίοι έρχονταν στη Χίο από τη μακρινή πατρίδα τους με καράβια για να αγοράσουν μαστίχα, την οποία έλεγαν στη γλώσσα τους Χίο.
Στα πολύ παλιά χρόνια το νησί της Χίου είχε κι άλλα ονόματα που δεν επικράτησαν τελικά, όπως Οφιούσα από τα πολλά φίδια που ζούσαν πιθανώς στο νησί. Πιτυούσα από τα μεγάλα δάση πεύκων που κάλυπταν τότε την επιφάνεια του νησιού. Μάκρις ή Μάκρη από το στενόμακρο σχήμα της και Αιθάλεια ή Αιθάλη, που σημαίνει το μαύρο χρώμα του καπνού, από την ηφαιστιογενή σύσταση του εδάφους της.
Στον Όμηρο, στον στίχο 172 του Ύμνου του στον Δήλιον Απόλλωνα, η Χίος αναφέρεται ήδη σαν παιπαλόεσσα, δηλαδή ορεινή και πολυκόρυφη.
Ισχυρή είναι και η εκδοχή ότι η Χίος πήρε το όνομα της από τη λέξη Σφίγγα. Στην αρχαία Αιγυπτιακή γραφή η λέξη αυτή προφερόταν Χιιού και στην Κρήτη Χίιος και κατά συναίρεση Χίος. Σ’ αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η σφίγγα είναι το διαχρονικό σύμβολο της Χίου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με μια τελευταία εκδοχή το όνομα του νησιού προέρχεται από τους Σύρους, στη γλώσσα των οποίων σημαίνει μαστίχα ή φίδι.
Στο μεσαίωνα, τέλος, η Χίος ονομάζονταν Μαυρονήσι, διότι τα βουνά της στο βόρειο τμήμα του νησιού ήταν κατάφυτα από πανύψηλα δέντρα, τα οποία έριχναν σκιές, ώστε από μακριά φαίνονταν μαύρα.
Πηγές:

1)Κοκκάλη Παντελή, Ανδρέας Ι. Πολεμίδης, Συμβολή εις την ιστορίαν της Χίου, Τόμος πρώτος, Αθήναι 1974.
2)Χωρεάνθη Κώστα, Χίος – Τουριστικός Οδηγός, έκδοση Τρίτη, Χίος, χ.χ.3) AdTestevuide, Το νησί της Χίου, Κείμενο και σχέδια από το περιοδικό LeTourduMonde 1877, Μετάφραση: Μαρία – Ευγενία & Νίκος Πλατής, Χίος 2003.4) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AF%CE%BF%CF%825)Κελεπερτζή Αριστείδη Παν. , Μαθαίνω τον τόπο μου: Χίος – Ψαρά – Οινούσσες, Χίος 22008.



_leykoma Dhmotikon Lr