Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 500

Θέμα 1ο: Ανακοινώθηκαν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για το έτος 2016-2017
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! Το Σωματείο σας ενημερώνει ότι βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών (http://e-aitisi.sch.gr/) για το σχολικό έτος 2016-17.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, κατά των πινάκων αυτών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο Α.Σ.Ε.Π. μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) (210-6400241, 210-6400686, 2131319438) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) (prosl.enstasi@asep.gr, grapt.enstasi@asep.gr).

Θέμα 2ο : Ένα μήνα πριν το άνοιγμα των σχολείων, ετοιμάζουν ανατροπές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων - Καταργείται η υποχρεωτικότητα στη φοίτηση για 3.546 Ολοήμερα Νηπιαγωγεία!!
Το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμη φορά, σαν τον κλέφτη, μέσα στο καλοκαίρι, φέρνει ανατροπές στη λειτουργία των Νηπιαγωγείων με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 8/8/2016. Σε πλήρη εναρμόνιση με τις προηγούμενες του (αύξηση του ελάχιστου αριθμού για να δημιουργηθεί τμήμα, από 7 σε 14 νήπια, κριτήρια που για πρώτη φορά μπήκαν για την εγγραφή στο Ολοήμερο -να είναι εργαζόμενοι οι γονείς ή να έχουν κάρτα ανεργίας). 
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι «μπαίνει τέλος στην πολυτυπία προγραμμάτων στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου» (βλ. Κλασσικό, Ολοήμερο, λεγόμενα Μικτά προγράμματα) αλλά και στο «χάος» που δημιουργούσαν οι πρόωρες αποχωρήσεις, δεν πείθει κανένα. Δεν κρύβεται το γεγονός ότι υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.
Επί της ουσίας:
·         Καταργεί την υποχρεωτική φοίτηση για τα νήπια που οι γονείς τους επέλεγαν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
·         Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε προαιρετικό μετά την λήξη του πρωινού προγράμματος στις 13:00.
·         Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα του Ολοήμερου χάνει την όποια παιδαγωγική σύνδεση είχε με την πρωινή λειτουργία γιατί αφενός γίνεται προαιρετικό και αφετέρου αφορά μια εντελώς διαφορετική σύνθεση νηπίων στο ολοήμερο τμήμα απ΄ αυτή του πρωινού, αφού σ' αυτό θα φοιτούν παιδιά από διάφορα τμήματα. 
·         Δημιουργείται ένας «νέος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» μετά το πρωινό και όχι ένα «Ενιαίο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια και προνήπια» που είναι ανάγκη της εποχής.

Το Υπουργείο ΕΜΠΑΙΖΕΙ γονείς και εκπαιδευτικούς όταν λέει ότι «δημιουργείται ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ που αποσκοπεί στην ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη των νηπίων πρώτης και δεύτερης ηλικίας (4-6 ετών). Το ολοήμερο νηπιαγωγείο συμβάλλει αφενός στην πραγμάτωση των ουσιαστικών στόχων του Νηπιαγωγείου  και αφετέρου αφουγκράζεται τις  ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας». Τα λεγόμενα της εισηγήτριας του Υπουργείου στη συνάντηση με τη ΔΟΕ ότι «το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο καλύπτει καθαρά τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών» αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση «βλέπει» ένα Ολοήμερο Νηπιαγωγείο πιο κοντά στη λογική μιας υποστηρικτικής δομής, για λίγα παιδιά που δε θα μπορούν οι γονείς τους να τα απασχολήσουν κάπως αλλιώς.
Μια τέτοια λογική υποβαθμίζει τον επιστημονικό ρόλο της Νηπιαγωγού και υπονομεύει τα εργασιακά της δικαιώματα.

·         Πως είναι δυνατόν να είναι ενιαίος ο τύπος του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου που αποσκοπεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίων από τη στιγμή που η εγγραφή στο Ολοήμερο είναι προαιρετική;
·         Πως είναι δυνατόν να αναπτύσσονται ισόρροπα τα προνήπια, όταν ούτε και αυτή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων, με αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, οι οικογένειες με παιδιά αυτής της ηλικίας να ζούνε με την αγωνία εάν θα είναι τυχερές και θα περισσέψει κάποια θέση στο νηπιαγωγείο για να φοιτήσει το παιδί τους;
·         Πως εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη με απαράδεκτες και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλες υποδομές των αιθουσών Νηπιαγωγείων, όταν τα νήπια είναι υποχρεωμένα να παίζουν, να μαθαίνουν, να τρώνε και να κοιμούνται στο ίδιο ακριβώς μέρος;

Σήμερα αποτελεί ανάγκη των ελληνικών οικογενειών τα παιδιά τους να έχουν το δικαίωμα στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση με δίχρονη (τουλάχιστον) υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σ’ ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, με κατάλληλες υποδομές, που θα δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του παιδιού μέσα στο Νηπιαγωγείο.
Οι Παιδαγωγικές απαιτήσεις μια σύγχρονης Προσχολικής Αγωγής με ενιαία δομή και περιεχόμενο για όλα τα παιδιά όχι μόνο δε βρίσκονται σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών για ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, αλλά αντίθετα το ένα προϋποθέτει το άλλο.


Η Υπουργική Απόφαση, με ημερομηνία 1/8/2016, που «καθορίζει το ωράριο των Νηπιαγωγών»,  είναι εξίσου προκλητική! Η αντιστοίχιση του ωραρίου με τους δασκάλους, με βάση το ν.4115/2013, σημαίνει ότι για το 99,99% των Νηπιαγωγών όχι απλά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά νομοθετείται το 25ωρο (που στην πραγματικότητα είναι το 30ωρο!). Δε λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές εκπαιδευτικές συνθήκες στο Νηπιαγωγείο σε σχέση με το Δημοτικό. Ουσιαστικά, 9 Νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, που έχουν οργανικότητα από 4/θ και άνω, θα μπουν στη διαδικασία μείωσης ωραρίου!!!

Η κοροϊδία δεν θα περάσει!!
Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια τη συνάντησης με τη ΔΟΕ υποστήριξαν  ότι,  «είναι γενικά στις προθέσεις της κυβέρνησης να θεσμοθετηθεί δίχρονη προσχολική αγωγή αλλά δεν το επιτρέπουν οι οικονομικές συγκυρίες», αναφέροντας ότι «είναι μεγάλες οι απαιτήσεις σε υποδομές για να μπουν όλα τα παιδιά στο σχολείο και σήμερα είναι αδύνατο κάτι τέτοιο»!! αυτό φανερώνει και πάλι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με πάθος και χωρίς σταματημό υλοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, υλοποιεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου, θεωρεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών ως κόστος!!
Οι πραγματικά σύγχρονες ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των οικογενειών της, κοστολογούνται και είναι απαγορευτικές για τα δημοσιονομικά της καπιταλιστικής οικονομίας, που δεν τσιγκουνεύεται τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, το ζεστό χρήμα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και παραγραφές χρεών.
Καλούμε τις Νηπιαγωγούς, όλους τους Εκπαιδευτικούς μαζί με τους γονείς και την εργατική τάξη σε αγωνιστική δράση:
ü  Να δυναμώσουμε την πάλη, τη διεκδίκηση για δίχρονη Προσχολική Αγωγή και ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
ü  Όλες και όλοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες, μαζί με τους γονείς των παιδιών μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας στη Μόρφωση και τη Δουλειά. 
ü  Καμία αναμονή και υποχώρηση από το να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο κι αναγκαίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους.
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.