Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 497: Παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Ολοήμερου τμήματος για το σχολικό έτος 2016 – 2017.

                                                  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                     ΧΙΟΣ 21-6-2016                          
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ                                ΑΡ.ΠΡΩΤ:124
 ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ                 

Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ              

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ                            

    ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΙΟΥ-                                                   
11o ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ                                                                             
 ΤΗΛ- ΦΑΞ 2271024491-6977807312                  
Mail: mail@11dim-chiou.chi.sch.gr                      
http://11dimchiou.blogspot.com
κωδ: 9510102                                                       ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ  
                                                                                Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                              
                                                                                             Δια της  Α/ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΧΙΟΥ
Κοιν  : Σύλλογο Δασκάλων, ΔΟΕ

Θέμα: Παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Ολοήμερου τμήματος για το σχολικό έτος 2016 – 2017.
Κύριε Διευθυντή.
Δυστυχώς η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας προσπαθούν να εξαπατήσουν με προκλητικό τρόπο όλους εμάς, μιλώντας υποκριτικά για «Ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο» ενώ στην πραγματικότητα καταργούν τα «ολοήμερα» τμήματα και περικόπτουν χιλιάδες διδακτικές ώρες οδηγώντας τα σχολεία να διαμορφώνουν τελικά το πρόγραμμά τους με όσους εκπαιδευτικούς και όσες διδακτικές ώρες «περισσεύουν»! 
Οι υποσχέσεις για 20.000 μόνιμους διορισμούς μετατρέπονται σε χιλιάδες απολύσεις!!
Τα ολοήμερα σχολεία στον 20ο αιώνα εφαρμόστηκαν πλήρως στις σοσιαλιστικές χώρες και στις καπιταλιστικές κυρίως στις Σκανδιναβικές, λόγω του ανταγωνισμού ανάμεσα στα δύο πολιτικά και κοινωνικά αντίπαλα στρατόπεδα,  ήταν σχολεία ενιαία πραγματικά, με αναπτυγμένο πρόγραμμα σε 10ωρη βάση , με δύο βάρδιες, πλήρη υλικοτεχνική υποδομή σε μαγειρεία, εργαστήρια χειροτεχνίας,  μουσικών και φυσικών επιστημών. Επομένως να μην δουλευόμαστε και προς επίρρωση των παραπάνω δείτε τις φωτογραφίες από 6/θεσια αλλά και από 3/.θεσια σχολεία της Φινλανδίας!! Σήμερα βέβαια περικόπτουν και αυτές οι χώρες  και κλείνουν σχολεία…ελέω των μεταρρυθμίσεων της αγοράς.

Στα καθ’ ημάς  διατηρείται ο αντιπαιδαγωγικός αριθμός των 50 παιδιών ανά δάσκαλο, τα «ολοήμερα» τμήματα μετατρέπονται σε τμήματα αναπλήρωσης ωραρίου των εκπαιδευτικών, «ελέω» εξοικονόμησης πόρων, ενώ οδηγούμαστε στον τραγέλαφο να μην μπορεί η πρωινή ζώνη να εκμεταλλευτεί το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, αφού εάν γίνει αυτό, τότε ή θα δουλεύουν υπερωρία ή  θα απαιτείται δάσκαλος/α πλήρους απασχόλησης που δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου για πλήρη κάλυψη.
Με τα εάν και τα εφόσον γίνεται προσπάθεια να μπαλωθούν τα αμπάλωτα, και όλα θα είναι στον αέρα. Εκπαιδευτικοί ΤΠΕ, Θεατρολόγοι, Μουσικοί κλπ,  επιστροφή στο δάσκαλο γυμναστή, πληροφορικάριο, την επόμενη χρονιά με κανένα Lower , άντε και Αγγλικής.  
Η ώρα σίτισης θα είναι κόλαση!  Το ζέσταμα του φαγητού για 96 παιδιά που διέθετε το  σχολείο μου και 65 φέτος σε 2 φούρνους μικροκυμάτων απαιτεί τουλάχιστον 50 λεπτά το ζέσταμα από 1-2 άτομα, χώρια την επίβλεψη όσων τρώνε.
Η έλλειψη υπεύθυνου ολοήμερου για όλη τη βδομάδα δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Μέχρι σήμερα, ο υπεύθυνος Ολοήμερου παρότι άρχιζε το διδακτικό του ωράριο στις 12:30 ερχόταν στο σχολείο από τις 10:30΄ με σκοπό να επικοινωνήσει με τους εκπ/κούς των τάξεων και τις ειδικότητες, όσον αφορά στις εργασίες που θα είχαν οι μαθητές. Βοηθούσε στα πάντα αφού ειδικότητες δεν έρχονταν και φρόντιζε  το στοιχειώδες να  υπάρχει ασφάλεια στα παιδά, αφού οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει τα ολοήμερα τμήματα στον αυτόματο.
Σήμερα με το νέο σχολείο, ο εκπαιδευτικός που θα λειτουργήσει μια συγκεκριμένη ημέρα το ολοήμερο τμήμα, ξεκινάει εργασιακό (και πιθανά και διδακτικό) ωράριο στις 10:00. Οφείλει στις 13:15 να αναλάβει το Ολοήμερο τμήμα ενώ μέχρι πριν από ελάχιστα λεπτά βρίσκεται στη δική του τάξη. Η δυνατότητα επικοινωνίας με τους άλλους εκπαιδευτικούς τάξεων είναι αδύνατη. Επιπλέον ο εκπ/κός ξεκινάει το ολοήμερο έχοντας ήδη «στην πλάτη του» 2- 3 ώρες διδασκαλίας.

Τέλος το πιο σημαντικό είναι, ότι  δεν προβλέπεται το «σπάσιμο» του τμήματος σε 2 κομμάτια (μισό τμήμα προετοιμασία και μισό ειδικότητα) και για τις δύο ώρες που ακολουθούν τη σίτιση. Αυτή η δυνατότητα (δηλαδή του μοιράσματος του τμήματος σε δύο υποτμήματα)  στο παρελθόν έλυνε ζητήματα που τώρα δεν θα ξεπερνιούνται.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι τα παιδιά που δικαιούνται να συμμετάσχουν στο Ολοήμερο.
Σας είπα και στη συνάντηση που είχαμε , οφείλω να το επαναλάβω ότι δεν πρόκειται την ανάγκη του οποιουδήποτε γονέα να αφήσει το παιδί του στο σχολείο είτε γιατί είναι άνεργος, είτε γιατί πρέπει να δουλέψει αλλού κλπ να την στερήσουμε, όχι γιατί οι αποφάσεις του υπουργείου στερούνται και νομιμότητας όπως κατήγγειλε η ΔΟΕ, αλλά γιατί δεν έχουν ηθική βάση.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.