Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 381: «Ανανεωμένο και επικαιροποιημένο υλικό για αξιοποίηση, σε Σχολεία και Νηπιαγωγεία, μπροστά στην 28η Οκτωβρίου»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, συναισθανόμενο την ευθύνη του δασκάλου και της νηπιαγωγού στις κρίσιμες ημέρες, που βρίσκεται ο τόπος μας, παίρνει την πρωτοβουλία να στείλει υλικό στα μέλη μας και τα Σχολεία - Νηπιαγωγεία για τη βοήθεια στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι ο ρόλος του δασκάλου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού απέναντι στη βαρβαρότητα της εκάστοτε εξουσίας, όχι απλά είναι σημαντικός, αλλά καθοριστικός, αφού καθημερινά «χτίζει» τη συνείδηση της αυριανής γενιάς των εργαζομένων.
Θεωρούμε ότι ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού συστήματος και αυτό υπηρετούν. Δεν το αντιστρατεύονται, παρά τη δήθεν αντισυστημική φρασεολογία τους.
Αποτελούν  την πιο καταπιεστική μορφή που παίρνει το σύστημα προκειμένου να διαιωνίσει την εκμετάλλευση. Στη φάση της κρίσης του ο καπιταλισμός, προκειμένου να διαφυλάξει το βασικό του νόμο, το νόμο του κέρδους, παίρνει τη μορφή του φασισμού και του ναζισμού, τη μορφή της ωμής βαρβαρότητας.
Αποτελεσματικό μπορεί να είναι το χτύπημα στο φασισμό-ναζισμό μόνο όταν σημαδεύει στην καρδιά του, δηλαδή στις αιτίες που το δημιουργούν. Όλα τα Κόμματα που στήριξαν και ανέχτηκαν της Χρυσή Αυγή, η ίδια η ΕΕ που εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό, αναστηλώνοντας πρώην ναζί, δίνουν αέρα στα πανιά του φασισμού, επιδιώκουν να κρύψουν την ιστορική αλήθεια. Δεν στοχεύουν στο χθες αλλά στο σήμερα των αγώνων!.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών- με πρόθεση να χτυπήσουμε το φασισμό και το ναζισμό στη ρίζα του, καλεί τους συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων να οργανώσουν καμπάνια ενημέρωσης πηγαίνοντας προς την 28η Οκτώβρη για την οργάνωση αντιφασιστικού-αντιναζιστικού μαθήματος. Καλούμε επίσης στη στήριξη αυτής της προσπάθειας και από τους γονείς για να θωρακιστούν τα παιδιά μας απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και τους ρατσισμού.
 Για το σκοπό αυτό στέλνουμε σειρά υλικών προς αξιοποίηση και προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες της ηλικίας και του μαθήματος.
Οποιαδήποτε πρόταση για τον εμπλουτισμό του υλικού είναι ευπρόσδεκτη. Για οποιαδήποτε απορία (τεχνικά ζητήματα, αξιοποίηση του υλικού, απόκτηση βιβλίων ή τευχών που προτείνονται κλπ) απευθυνθείτε στους συναδέλφους:
Νέστορας Ξυλάς – 6936548553
Αγγελίνα Σκούφαλου - 6978453807
Κάνοντας πράξη τα λόγια του Μπρεχτ οι συνάδελφοι μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε μορφή από τα παρακάτω ή όποια άλλη θεωρούν οι ίδιοι ότι εξυπηρετεί:
«Αυτοί που είναι αντίπαλοι του φασισμού χωρίς να 'ναι αντίπαλοι του καπιταλισμού, αυτοί που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αίτια τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζουν μ' ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ' τ' αρνί χωρίς όμως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι.
Δεν είναι κατά των σχέσεων ιδιοκτησίας, που προκαλούν τη βαρβαρότητα, παρά μονάχα κατά της βαρβαρότητας, υψώνουν τη φωνή εναντίον της, κι αυτό το κάνουν από χώρες όπου κυριαρχούν οι ίδιες σχέσεις ιδιοκτησίας, όπου όμως οι χασάπηδες πλένουν ακόμα τα χέρια τους προτού φέρουν το κρέας στο τραπέζι. …
Ορισμένες χώρες είναι σε θέση να κρατήσουν τις σχέσεις ιδιοκτησίας τους με λιγότερο βίαια για την ώρα μέσα απ' ό, τι άλλες. Εκεί η «δημοκρατία» προσφέρει ακόμα τις υπηρεσίες για τις οποίες άλλες χώρες αναγκάζονται να καταφύγουν στη βία, δηλαδή την εξασφάλιση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
Το μονοπώλιο στα εργοστάσια, στα ορυχεία, στα τσιφλίκια δημιουργεί πάντα βάρβαρες καταστάσεις σ' αυτές τις χώρες είναι όμως λιγότερο ορατές. Η βαρβαρότητα γίνεται ορατή απ' τη στιγμή που το μονοπώλιο δεν μπορεί πια να προστατευτεί παρά μονάχα με την ανοιχτή βία».» (Μπ. Μπρεχτ: Πέντε Δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια).

...Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.