Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ενημέρωση σχετικά με ερωτήσεις στη Βουλή που αφορούν την εκπαίδευση


Θέμα: Για το ωράριο των εκπαιδευτικών με Ειδικές Ανάγκες, με αναπηρία ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
 
Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το ν.4152/2013 αυξήθηκε κατά 2 ώρες και έφτασε στις 23 ώρες την εβδομάδα, από 21 ώρες.
Η αύξηση του ωραρίου επιβλήθηκε ακόμα και σε εκπαιδευτικούς με Ειδικές Ανάγκες, με αναπηρία ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Είναι πασιφανές ότι ο εκπαιδευτικός δεν εργάζεται στο σχολείο και στην τάξη μόνο κατά την διάρκεια του διδακτικού του ωραρίου. Υπάρχει πληθώρα εξωδιδακτικών εργασιών στο σχολείο (πχ. γραμματειακή υποστήριξη), που πραγματοποιούνται χωρίς καμία υποστήριξη από μόνιμο διοικητικό προσωπικό. 
Ταυτόχρονα η εργασία του εκπαιδευτικού συνεχίζεται και μετά το τέλος του εργασιακού του ωραρίου, αφού χρειάζεται να προετοιμάσει τις παιδαγωγικές του παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη διδακτέα ύλη, να οργανώσει το μάθημα του με τέτοιο τρόπο με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών του, να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο επιστημονικό του αντικείμενο.
Η αύξηση συνεπώς του ωραρίου έχει σαν αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των όρων μάθησης και διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί με Ειδικές Ανάγκες και προβλήματα υγείας από την κατάσταση αυτή έχουν υποστεί, ανάμεσα στα άλλα, και την περεταίρω επιβάρυνση της ήδη ταλαιπωρημένης υγείας τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
·        Την ανακούφιση εκπαιδευτικών με Ειδικές Ανάγκες, με αναπηρία ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο
·        Να επανέλθει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο προηγούμενο καθεστώς.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Ελένη Γερασιμίδου

Λιάνα Κανέλλη

Γιώργος Λαμπρούλης

Μανώλης Συντυχάκης

Θέμα: Μη καταβολή δεδουλευμένων εκπαιδευτικών εμπλεκόμενων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014. 

 Απλήρωτοι, εδώ και αρκετούς μήνες, παραμένουν δεκάδες εκπαιδευτικοί από το Κιλκίς που είχαν εμπλακεί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2014, ως επιτηρητές, πρόεδροι και μέλη επιτροπών. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς δύο εξεταστικών κέντρων, του Ε.Κ. ΓΕΛ Πολυκάστρου και του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου Κιλκίς, που στεγαζόταν στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς. Ο λόγος της μη πληρωμής τους είναι ότι από την αρμόδια υπηρεσία πιστώθηκαν λιγότερα χρήματα ως Αποζημίωση εμπλεκόμενων σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς να αποφασίσει να καταβάλει τα δεδουλευμένα με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών. Παρά το γεγονός ότι έχει αποσταλεί έγγραφο (Φ14.3/8156/2-10-2014) με το οποίο ζητείται από το Υπουργείο να μεριμνήσει για την πίστωση του ανάλογου Κ.Α.Ε., οι εκπαιδευτικοί δυστυχώς παραμένουν απλήρωτοι έως και σήμερα. Η κατάσταση αυτή επιδρά αρνητικά στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα των εκπαιδευτικών, από τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων. Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για: Την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2014, από τα δύο εξεταστικά κέντρα του Κιλκίς. 

Οι βουλευτές 
Σάκης Βαρδαλής 
Ελένη Γερασιμίδου 

Θέμα: Πρόσβαση φετινών αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α΄) στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στις ειδικότητες που κατάργησε ο Ν.4186/13


Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φετινοί απόφοιτοι των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τομέα και ειδικότητα λόγω της εφαρμογής του Νόμου 4186/2013.
Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2014-15, οι μαθητές αυτοί (του παλαιού τύπου ΕΠΑ.Λ.) είναι τελειόφοιτοι και προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα της «Ομάδας Α’», με τις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. διεκδικούν την εισαγωγή τους στις αντίστοιχες των ειδικοτήτων τους σχολές των Τ.Ε.Ι.
Το πρόβλημα είναι ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, κανένας απόφοιτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στους ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΥΣ Τομείς Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Έτσι, δεν φτάνει που οι μαθητές αναγκάστηκαν να αλλάξουν τομέα, σήμερα δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για εισαχθούν σε σχολές της αρχικής τους επιλογής, πριν την συντριπτική για αυτούς εφαρμογή του νόμου 4186/2013.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει άμεσα η ανάγκη για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος αυτών των αποφοίτων και πιο συγκεκριμένα να διευρυνθούν με άμεση νομοθετική ρύθμιση οι δυνατότητες επιλογής των αποφοίτων αυτών, ώστε: οι μαθητές της Γ’ τάξης του σχολικού έτους 2014-15 των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. του Ν.3475/2006, υποψήφιοι εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που συμμετέχουν στις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις (Ομάδα Α΄), κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, εκτός των αντιστοίχων ή συναφών του πτυχίου τους Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., να δύνανται να δηλώσουν και δεύτερη ομάδα, τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων Υγείας – Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ικανοποίηση του παραπάνω δίκαιου αιτήματος.

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Γκιόκας
Σταύρος Τάσσος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.