Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 261: Κοινή ανακοίνωση για τη σύσκεψη στο χώρο της Ειδικής αγωγής στη Χίο


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Σωματείο σας ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε με πλούσιο προβληματισμό η σύσκεψη στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ, τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου. 
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπαιδευτικοί από την Ειδική Αγωγή (Ειδικό Σχολείο, τμήματα  ένταξης, παράλληλη στήριξη), εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων, το Κέντρο Πρόληψης Χίου, άνεργοι εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικοί ΑμεΑ, εκπρόσωπος από το ΚΕΔΔΥ, εργαζόμενες στο πρόγραμμα ΕΔΕΑΥ, Ειδικό επιστημονικό και Βοηθητικό προσωπικό του Ειδικού Σχολείου.
Ζήτημα που αναδείχθηκε ως κυρίαρχο ήταν τα δεκάδες κενά και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η έλλειψη μόνιμων και μαζικών προσλήψεων βαραίνει ιδιαίτερα στα παιδιά στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, αφού βιώνεται ιδιαιτέρως τραυματικά με τις συνεχείς αλλαγές – μετακινήσεις – ελλείψεις. Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ δεν διορίζονται ούτε ως αναπληρωτές σε πολλές περιπτώσεις. Οι όποιοι διορισμοί σε απαγορευτικές περιοχές μακριά από τις περιοχές διαμονής, ο χαμηλός μισθός, το νοίκι και οι λογαριασμοί που τρέχουν χειροτερεύουν την κατάσταση. Μάλιστα με πρόσθετα εμπόδια και επιπλέον φραγμούς όπως η λήψη Παιδαγωγικής Επάρκειας που ως δυνατότητα δεν υπάρχει καν στο νησί. Η μη στελέχωση του ΚΕΔΔΥ αναδείχθηκε επίσης. 
Από το Σεπτέμβρη όπως ειπώθηκε δίνεται μια άνιση και ηρωϊκή μάχη με τα κενά, την αδιοριστία, για τη στοιχειώδη λειτουργία του Ειδικού σχολείου – Νηπιαγωγείου, των τμημάτων ένταξης. Ο νόμος για την «υποχρεωτικότητα», είχε σαν αποτέλεσμα να στοιβαχτούν δεκάδες παιδιά ΑμεΑ σε σχολεία  χωρίς καμία στελέχωση και υποδομή. Παιδιά, που αντί να κοινωνικοποιούνται, γίνονται αντικείμενο χλευασμού, περιθωριοποιούνται, ενώ οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης «φορτώνονται» με καθήκοντα τα οποία δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας. Τα τμήματα υποδοχής μεταναστών ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα - τα μεταναστόπουλα περιφέρονται σε ένα σχολείο – παιδοφυλακτήριο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.
Τέλος, τονίστηκε ότι όλα αυτά, που είναι αυτονόητα προσκρούουν στο μόνο ιερό και όσιο που αναγνωρίζει το σύστημα αυτό και δεν είναι άλλο από το κέρδος. Τα χιλιάδες ΑμεΑ, αποτελούν κόστος και βάρος για το κράτος. Η συνειδητή υπονόμευση των δομών της ΕΕ και των κυβερνήσεων οδηγεί, με βάση και την Ευρωπαϊκή εμπειρία, με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.

Είναι απόλυτα αναγκαία η συσπείρωση των εργαζομένων στα Σωματεία τους, των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στους δικούς τους φορείς ώστε με όλο το λαό να διεκδικηθούν άμεσες προσλήψεις, μόνιμου και σταθερού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, άμεσα μέτρα ανακούφισης της κατάστασης. Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Πυξίδα μας πρέπει να είναι το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Ειδική Αγωγή και την Υγεία. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύεται κάτι τέτοιο, για τα άμεσα καυτά προβλήματα της ειδικής αγωγής αλλά συνεχίζει στην ίδια λογική του «δημοσιονομικού κόστους», «ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις», στη λογική «τήρησης των δεσμεύσεων προς τους εταίρους στο ακέραιο». Εκεί δεν χωρούν τα ΑμεΑ, οι εργαζόμενοι στην  Ειδική Αγωγή και οι ανάγκες τους, οι οποίοι αν δεν παλέψουν θα κληθούν και πάλι, σε γνώριμο σενάριο μαζί με το λαό, να πληρώσουν το μάρμαρο των νέων μνημονίων, δόσεων και μεταρρυθμίσεων.

                   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΣΑμεΑ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.