Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ενημερωτικό 248: Το ΔΣ και ρόλος του Σωματείου στις σημερινές συνθήκες



 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:

·         ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ –ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
·         ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
·         ΤΗΝ ΥΠΟΣΚΑΨΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΠΑΛΗΣ (βλ. ΑΠΕΡΓΙΑ)
·         ΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το Σωματείο σας ενημερώνει για την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ (26/2/2015) όπου τέθηκαν επί τάπητος οι στοχεύσεις των «Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών», με βάση τη γνωστή ανακοίνωσή τους, διαστρέβλωσης των πάντων!

Η επιστολή αυτή χτυπά ευθέως το ρόλο του Σωματείου. 

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει τι Σωματείο θέλουμε, για ποιων τα συμφέροντα, για το ποιος κατ’ επέκταση είναι ο ρόλος του ΔΣ.
Με την επιστολή τους αυτή, υποτιμούν τη συλλογική λειτουργία του Σωματείου, όπως εκφράζεται από το ΔΣ, το οποίο εκλέχθηκε με μαζικό και συλλογικό τρόπο από τους εκατοντάδες συναδέλφους, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο τι πορεία θέλουν να ακολουθήσει. Επέλεξαν ποια παράταξη θα είναι στην πλειοψηφία στο ΔΣ και οφείλει να λειτουργεί με βάση τους σκοπούς του Σωματείου, χρησιμοποιώντας τα μέσα του καταστατικού (άρθρο 2 και 3). Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν τους συναδέλφους γι’ αυτή τους την επιλογή.

Ενοχλήθηκαν και πάλι οι «Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί», στο Σύλλογό μας. Τα έβαλαν με την «Ενότητα - ΠΑΜΕ», που πλειοψηφεί στο Σωματείο προφανώς επειδή ύστερα από την «αλλαγή αέρα» στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Σωματείο δεν καλεί σε αναμονή, δεν τρέφει αυταπάτες, για το ρόλο της συγκυβέρνησης του «λιτού βίου» και του μνημονίου, δεν πανηγυρίζει για την παράταση της δανειακής σύμβασης (βλ. μνημόνιο), που μόλις υπογράφηκε με την Τρόϊκα,  που μετονομάστηκε σε «θεσμοί», «εταίροι» δηλαδή με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Δηλαδή, επειδή δεν βάφτισε το κρέας ψάρι κατά τη λαϊκή θυμοσοφία...

Ενοχλούνται που η «Ενότητα – ΠΑΜΕ» στα 35 χρόνια δράσης της δεν αγωνίζεται για την αναρρίχηση των στελεχών της σε κυβερνητικές ή στελεχικές θέσεις,  Δ/ντων Εκπ/σης, Σχολικών Συμβούλων κλπ. Δεν αξιολογεί συναδέλφους, ούτε συμμετέχει σε ΕΔΕ ενάντια σε συναδέλφους και φυσικά δεν αναζητεί τάχα «νέες μορφές αγώνα» για να δικαιολογήσει την απεργοσπασία.

Ενοχλούνται που το σωματείο δεν έστειλε τις θέσεις του υπουργού κ. Κουράκη, ως Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έκανε η επικεφαλής των «Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών», για να «ενημερώσει» τους συναδέλφους, σπέρνοντας αυταπάτες και εμπορευόμενοι την ελπίδα, που έχουν οι συνάδελφοι για σταμάτημα του κατήφορου.
Και όλα αυτά ενώ τρώμε το δούλεμα του αιώνα από τη νέα «αριστερή» κυβέρνηση, που θα έσκιζε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους με ένα νόμο (!) και σήμερα παρέα με τους «δεξιούς - αντιμνημονιακούς» ΑΝΕΛ και τους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπογράφουν την παράτασή τους υποσχόμενοι νέα μέτρα στους «εταίρους» ή στους «θεσμούς», όπως πλέον μετονόμασαν την Τρόϊκα.

Μας λένε ότι πρέπει να ζούμε  «λιτό βίο» και ότι θα εφαρμόσουν την αξιολόγηση με «αντικειμενικά κριτήρια» και «μπόνους» στους καλύτερους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Κατρούγκαλου.

Μας λένε ότι συμφωνούν με το 70% του μνημονίου και το υπόλοιπο θα το διαπραγματευτούν με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (έκθεση για την Παιδεία 2011), που προτείνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολείων και φυσικά απολύσεις.

Γίνεται διαπραγμάτευση «γιγάντων» με εμάς θύματα. Διαπραγμάτευση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων χωρών της ΕΕ, για τα κέρδη και τις χασούρες τους. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, που πρωτοστατεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθούν να μας σύρουν να διαλέξουμε στρατόπεδο, με την αυταπάτη ότι έτσι θα κερδίσουμε κι εμείς μερικά τάχα ψίχουλα, που ούτε αυτά δεν υπόσχονται τελικά!

Καμία δουλειά δεν έχει επομένως ο λαός μας να διαλέγει δήμιο!

Ας δούμε όμως και τα καταγγελλόμενα:
Οι «Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί» μιλούν για το δικαίωμα λόγου και έκφρασης στο ΔΣ, για το ρόλο του Προέδρου, που ανάμεσα στ’ άλλα του καταλογίζουν ότι δεν έχει φορολογική ενημερότητα βάζοντας σε κίνδυνο τα χρήματα του Σωματείου, ενώ τους επιδείχθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2013 και 2014.

Δεν λένε όμως επί της ουσίας που διαφωνούν με το σκεπτικό και τη δράση του ΔΣ ώστε να βγει συμπέρασμα και από τους συναδέλφους. 

Διαφωνούν με τα Ενημερωτικά όπου διεκδικήθηκε να φτιαχτεί άμεσα στέγη σε Σχολείο, να δημιουργηθεί κέντρο επιμόρφωσης (που ήταν και δική τους πρόταση στο ΔΣ), διαφωνούν να διεκδικηθούν αυξήσεις στα λειτουργικά έσοδα, να δοθεί έκτακτο κονδύλι για το πετρέλαιο, να επανέλθει η οργανικότητα στα Σχολεία Καλλιμασιάς – Νενήτων, με τις πράξεις αλληλεγγύης,  με τι;;; Σε αυτά τα 2 χρόνια που η «Ενότητα – ΠΑΜΕ» είναι στο τιμόνι υπάρχει καθημερινή παρουσία μελών του ΔΣ στα Σχολεία και ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε ποιο ζήτημα έλειψε; Σε ποιο ζήτημα δεν είχε ανοικτά μάτια, αυτιά; Σε ποιον συνάδελφο ή πρόβλημα έκλεισε την πόρτα;

Αποτελεί «κατάχρηση  εξουσίας» για την απόλυτη  πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου μας να ενημερώνει τους συναδέλφους /σσες με βάση τις φιλοσοφικές και συνδικαλιστικές αρχές της «Ενότητας»; 

Αποτελεί «βίτσιο» των δυνάμεων του ΠΑΜΕ μια τέτοια ενημέρωση ή είναι ταξικό τους καθήκον και απαραβίαστο δικαίωμα κατοχυρωμένο από τη συντριπτική θέληση και πλειοψηφία των συναδέλφων που ψήφισαν την «Ενότητα» γνωρίζοντας και ότι είναι ΠΑΜΕ και κυρίως όμως ότι αγωνίζεται στο πλευρό τους; Γιατί κρύβουν ότι, για το ΔΣ, κάτι τέτοιο προβλέπεται από το καταστατικό μας;

Τι περιμένουν οι «Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί», που από «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» προεκλογικά, λείαν συντόμως αποκαλύφθηκαν ως λιβανιστήρια της «αριστερής» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; 

Τι περιμένουν; Ότι θα παίρνουν την άδειά τους τα 5 μέλη του ΔΣ που ανήκουν στην «Ενότητα» όταν καθημερινά προβλήματα τρέχουν; Δεν θα παρεμβαίνουν, δεν θα κάνουν χρήση των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το καταστατικό; Τι στιγμή που ομόφωνα ψηφίστηκε το πρόγραμμα δράσης και οι εκτιμήσεις έχουν σταλεί στα σχολεία - νηπιαγωγεία, τη στιγμή που εκ των πραγμάτων κάθε φορά σε αυτές τις πολιτικές εκτιμήσεις είναι αντίθετοι στις αντίστοιχες συζητήσεις στο ΔΣ;

Περιμένουν να τους ρωτάμε αν συμφωνούν με την απεργία της ΔΟΕ ή της ΑΔΕΔΥ ή θα κάνουμε ως σωματείο ψυχογραφήματα, για να δούμε πώς οι ίδιοι σκέφτονται να εκφράσουν  την αντίθεσή τους όπως με νομικίστικες φιοριτούρες ερμηνεύουν το καταστατικό του συλλόγου, για να δικαιολογήσουν την απεργοσπασία τους και μάλιστα από τη θέση του εκλεγμένου μέσα από το ΔΣ!

Περιμένουν  να  αφήσουμε τον καθένα που γυρίζει την πλάτη στους συναδέλφους και αναλαμβάνει το ρόλο του ηγεμονίσκου αξιολογητή, με απειλές ή «νουθεσίες», που σπέρνει την υποταγή και την ηττοπάθεια, όπως έκαναν οι ίδιοι μέχρι πρόσφατα στο θέμα της αξιολόγησης, που έσπευσαν πρώτοι να την εφαρμόσουν για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους; Περιμένουν να αφήσουμε ανυπεράσπιστο τα μέλη του Σωματείου μας; Γιατί δε λένε καθαρά ποιους άλλους υπερασπίζονται;

Τι επιδιώκουν με τη φτηνή Σταλινολογία και τις προσωπικές επιθέσεις στον  Πρόεδρο του συλλόγου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, που ποτέ δεν έχει κρύψει την πολιτική του ταυτότητα, φτάνοντας στο σημείο να γράφουν και να «χαριτολογούν» με τσιτάτα «Γιώργης κερνάει και Γιώργης πίνει»; Αυτό λέγεται συνδικαλιστική δεοντολογία και αντιπαράθεση; Ας κρίνουν οι συνάδελφοι… 

Περιμένουν να στρέψουν εναντίον μας τους συναδέλφους, που από πρώτο χέρι βίωσαν και βιώνουν ποιοι είναι δίπλα τους  και ποιοι απέναντί τους; Κάποιοι άλλοι πριν ο αλέκτωρ λαλήσει «ξέχασαν» το προσδιοριστικό τους επίθετο ως «ανεξάρτητοι» και έτρεξαν να διαδραματίσουν το ρόλο του γραφείου τύπου της κυβέρνησης.

Τονίζουμε τα εξής σε όλους τους συναδέλφους μας:

1.   Η «Ενότητα – ΠΑΜΕ» είναι η παράταξη που ποτέ δεν  έκρυψε  ότι στις γραμμές της δρουν καθαρά και ξάστερα και οι κομμουνιστές καθώς και δεκάδες ριζοσπάστες αγωνιστές συνάδελφοι που συσπειρώνονται, στηρίζουν και δρουν μαζί μας, με τη γνώμη και τη ζωντανή δράση τους, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους, διατηρώντας ακόμα και τις διαφωνίες τους σε ορισμένα ζητήματα. Όχι σαν μαριονέτες, αλλά ως ανιδιοτελείς αγωνιστές που η στάση τους δεν εξαργυρώνεται με στελεχικές  θεσούλες, αλλά έχει κόστος.
Εμείς ποτέ δεν ντραπήκαμε να πούμε ποιοι είμαστε, ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε ως μειοψηφία, ούτε ως πλειοψηφία. 

Οι συνάδελφοι, μας στήριξαν έχοντας γνώση! Ας πάψουν λοιπόν να εκτίθενται οι «Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί» σκορπώντας διάφορα άστοχα υπονοούμενα περί «Περισσού» και άλλων τέτοιων κλισέ, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων θεωρώντας τους πρόβατα! Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα του «ανεξάρτητου», ούτε αυτοί που παίζουμε με όσους νιώθουν αριστεροί και ριζοσπάστες άρα οι «εντυπώσεις» δεν πιάνουν τόπο, ούτε μας φοβίζουν.
  1. Οι «Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί» είναι παρόντες σε κάθε ΔΣ. Ενημερώνονται για τα προς συζήτηση θέματα όπως και ο κάθε συνάδελφος, που έχει δηλώσει το email του στο Σύλλογο. Με την παρουσία τους εκφράζουν γνώμη και στη συντριπτική πλειοψηφία των ΔΣ υπερψηφίζουν τα θέματα που κατατίθενται, καταθέτουν προτάσεις, που και αυτές έχουν υπερψηφιστεί εφόσον είναι στο πνεύμα των σκοπών του Σωματείου. Μόνο εκ του πονηρού μπορεί να εκληφθεί η στάση τους: μέσα στο ΔΣ να συμφωνούν και «έξω», εκ των υστέρων να στέλνουν «Ενημερώσεις» με προσωπικές αναφορές και συκοφαντίες στον Πρόεδρο του Συλλόγου, κλαψουρίζοντας για έλλειψη δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η συνδικαλιστική και πολιτική κριτική και αντιπαράθεση, που γίνεται ούτως ή άλλως και είναι καλοδεχούμενη σε ένα Σωματείο, και άλλο η δημιουργία εντυπώσεων και οι απόπειρες να θολώσεις τα νερά, το να μην αποδέχεσαι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να προετοιμάζεις το νέο εργοδοτικό και συνδικαλιστικό ενδοτισμό τύπου «Μπάκα»  της δεκαετίας του 80, που ως μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ βγήκε και καλούσε σε ανοιχτή απεργοσπασία, για να μην πέσει η «κυβέρνηση της Αλλαγής».
Χτυπούν την ταξικό προσανατολισμό του Σωματείο, προετοιμάζουν τα «νέα» συνδικαλιστικά ήθη μέσα στο Σωματείο.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Έχουμε καθήκον απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει την αστική διαχείριση να βρισκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο ρόλο του οργανωτή των λαϊκών αγώνων και όχι σε ρόλο χειροκροτητή.

Οι εργαζόμενοι είναι στην αντιπολίτευση όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι για το αντίθετο. Έχουμε μια άλλη μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και όχι μια άλλη κυβέρνηση και αυτό δεν συνιστά φιλολαϊκή στροφή.

Για τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς, τις ειδικότητες, τους αναπληρωτές, τους αδιόριστους, τι άλλαξε στις 25 του Γενάρη 2015; Για τον πληροφορικάριο, το συνάδελφο ΑμεΑ, το μουσικό, τον συνάδελφο της θεατρικής παιδείας, των ξενόγλωσσων μαθημάτων, το γυμναστή κλπ τι άλλαξε; Τι άλλαξε για τα χιλιάδες αδιόριστα παιδιά δασκάλους και νηπιαγωγούς αλλά και τους επί 14 χρόνια αναμένοντες να διοριστούν συναδέλφους της Ειδικής Αγωγής;

Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι για τους εργαζόμενους τίποτα δεν έχει χαριστεί, τίποτα δεν έχει κερδηθεί χωρίς σκληρό ταξικό αγώνα με τη δική τους παρουσία πρώτα και κύρια.

Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι όσοι πίστεψαν στην «αλλαγή» που θα έχτιζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εκείνοι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις από τον καναπέ βίωσαν τελικά τη χειρότερη καπιταλιστική κρίση.

Τόσα χρόνια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, γνωρίζουν ότι το Σωματείο, έχει δώσει μάχες για να μειωθεί η αναλογία μαθητή / εκπαιδευτικού ανά τάξη στο 1/20.
Τόσα χρόνια περιμένουν εκατοντάδες διοριστέοι του ΑΣΕΠ να προσληφθούν.
Τόσα χρόνια η μονιμότητα ως δικαίωμα, αντικαταστάθηκε από το «μόνιμος περιπλανώμενος αναπληρωτής»
Τόσα χρόνια τα σχολεία παγώνουν στο πρώτο κρύο, οι σχολικές επιτροπές πληρώνουν πετρέλαιο κανονικά ενώ οι εφοπλιστές φοροαπαλλάσσονται.
Τι θα γίνει με τον υποσιτισμό των  παιδιών;

Τι θα γίνει με τα σχολεία που έκλεισαν; Θα ανοίξουν άμεσα ή θα επανεξεταστεί η λειτουργία τους στον αιώνα τον άπαντα; Ακόμα και τα σωστά και δίκαια αιτήματα για την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων εκπαιδευτικών υιοθετούνται με την προϋπόθεση να κοπούν οι αντίστοιχες πιστώσεις προσλήψεων για το 2015! Θα αποτελέσει πάρτι για τις απανταχού ΜΚΟ ή θα δοθούν χρήματα για τη στήριξη δημόσιων δομών ακόμα και με επιμερισμό δαπανών από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020;

Δεν παλέψαμε τόσα χρόνια για να αλλάξει ο Μανωλιός, ούτε για ψίχουλα με «αστερίσκους».

Δεν παλέψαμε για να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας, αλλά τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας!

Έχουμε την εμπειρία του ΠΑΣΟΚ, της αναμονής των 100 πρώτων ημερών του, την εμπειρία της υπουργού του όταν ορκιζόταν με τα σπορτέξ, προσβάλλοντας το “dress code” της εποχής, που σήμερα μετατράπηκαν σε κασκόλ και Βαρουφάκειες γραβάτες. Σήμερα ήδη έχουμε μπροστά μας την ψήφιση της παράτασης του μνημονίου και όλων όσων μας εξαθλιώνουν με υπόσχεση για νέα σκληρά μέτρα.
Δεν μασάμε! Στο προκάλυμμα της συνέχισης της ταξικής πολιτικής πρέπει να απαντήσουμε άμεσα, από τη γνωστή θέση μας και με ψηλά τη σημαία της εργατικής – λαϊκής πάλης γιατί ζούμε μέρες δύσκολες και έρχονται δυσκολότερες, που όμως μπορεί να βγούμε νικητές.

Ο Πρόεδρος                               Ο Γραμματέας

                       Γ. ΑΜΠΑΖΗΣ                                Σ. ΤΣΙΓΚΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.