Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί: «Γιώργης κερνάει, Γιώργης πίνει»



Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

Την προηγούμενη Τετάρτη 10/12/2014, λάβατε από το mail του συλλόγου Δασκάλων &Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής» ένα ενημερωτικό ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ με αύξοντα αριθμό 221.
Από το περιεχόμενο λοιπόν και μόνο του εν.221 συνάγουμε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για κείμενο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, συνδυασμού υποστηριζόμενου από το ΠΑΜΕ.
 Και μόνο το γεγονός ότι η ΕΝΟΤΗΤΑ χρησιμοποιεί ανυπόγραφα το σώμα σελίδας με το λογότυπο του συλλόγου, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να υπογράψει, μας υποψιάζει για το μέγεθος της αίσθησης που έχει για το πόσο «τσιφλίκι» της θεωρεί τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του συλλόγου. Η υποψία μας μεγεθύνεται, από το γεγονός ότι βαφτίζει «ενημερωτικό» ένα κείμενο το οποίο σε μεγάλο βαθμό είχε πριν την συνάντηση έτοιμο να στείλει  και το οποίο βέβαια δεν ενημερώνει για την συνάντηση, απλώς βιάζεται να σας δικαιολογηθεί  και να σας πει εν ολίγοις, ότι επειδή η δημοκρατία της περισσεύει ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΣΑΣ να σας προστατεύσει από μας (που δεν είμαστε δημοκράτες), αφήνοντάς μας χωρίς τίτλο στο προεδρείο και αραδιάζοντας επιχειρήματα περί απεργοσπασίας και αξιολόγησης  με τον τρόπο που την συμφέρει να τα σερβίρει.
«Ενημερωτικό» ,όμως, σημαίνει ενημερώνω πλήρως, αντικειμενικά και αμερόληπτα. Βεβαίως, αυτά συμβαίνουν όταν, όπως επισημαίναμε στα κείμενά μας, εκχωρούμε εργολαβικά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε τρίτους και κυρίως όταν αυτοί οι τρίτοι έχουν να πάρουν και να δώσουν αναφορά στο Περισσό ή όπου αλλού. Γι΄αυτό και επιμένουμε στην ενεργοποίηση της βάσης ,δηλαδή στην κατάθεση προτάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικής στα ζητήματα που μας αφορούν από όλους  τους εκπαιδευτικούς ώστε να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στον εκπαιδευτικό κόσμο και στο ΥΠΑΙΘ, μέσα από τον οποίο πιστεύουμε ότι, μπορούν να ενσωματωθούν ιδέες, προτάσεις, ακόμα και διαφωνίες. Είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσουμε ως λέσχη συζητήσεων συνάδελφοι, να συζητάμε με πνεύμα ελεύθερο ανοιχτά και ισότιμα τα πάντα, παρά να μείνουμε σκέτη λέσχη ψηφοφόρων που άγονται και φέρονται κατά τις διαθέσεις του εκάστοτε κομματικού υπαρχηγού.
Να επισημάνουμε εδώ ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η συνάθροιση ανεξάρτητα σκεπτόμενων ανθρώπων συνιστά απειλή για τα συστήματα. Είναι πολύ πιο εύκολο να επηρεάσεις και να κουμαντάρεις ένα σύνολο ατόμων κάτω από μια κομματική σημαία, και σχεδόν αδύνατο να καταφέρεις το ίδιο με συνάθροιση ελεύθερα σκεπτόμενων και εκφραζόμενων ανθρώπων. Και θα τολμήσουμε και αντίρρηση να προβάλουμε στα πλαίσια του διαλόγου με την ΔΟΕ και το διαφορετικό και το εναλλακτικό να προτείνουμε παρακάμπτοντας τις έμμεσες απειλές περί διαγραφής μας απ το σύλλογο λόγω δήθεν αντικαταστατικής μας συμπεριφοράς. ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ
ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΜΑΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ της ΦΙΜΩΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Και αν πράγματι η ΔΟΕ ή κάποιος …Στάλιν μας διαγράψει, θα βρούμε άλλο τρόπο να εκφραζόμαστε χωρίς φραγμούς.
Στο δια ταύτα τώρα:
Την Τετάρτη 10/12/2014  στις 4:30μμ συγκεντρωθήκαμε για τη συγκρότηση Δ.Σ., τα εκλεγμένα μέλη.
Παρόντες ήταν από την ΕΝΟΤΗΤΑ οι Αμπαζής Γιώργης, Τσίγγος Στεφανής, Χαλατσογιάννης Γιώργος, Δέβες Βαγγέλης, Τσάγκαρη Χρυσούλα και από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ οι Κέρογλου Μαρία, Καλογρά Λίτσα και οι αναπληρωματικοί των Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών Μανώλης Τσαγκάτος και Δημήτρης Ντομάτας.
Ο Αμπαζής ξεκίνησε ως πλειοψηφών  τη διαδικασία λέγοντας ότι αρχή του είναι το αντιπροσωπευτικό προεδρείο και συνέχισε παραθέτοντας τους λόγους που δεν μπορεί να μας εντάξει σε αυτό και οι οποίοι , για να μη μακρηγορούμε, παραθέτονται στο 221.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κέρογλου  και  είπε πως η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ είναι ότι οι 291 ψηφοφόροι της ΕΝΟΤΗΤΑΣ πρέπει και είναι δίκαιο να εκπροσωπηθούν πλήρως από προεδρείο συγκροτημένο από την ΕΝΟΤΗΤΑ και ότι η ίδια και η Καλογρά θεωρούν δίκαιο να παραμείνουν απλά μέλη. Πρότεινε επίσης, ως πρόεδρος για την πλήρη ανανέωση του προεδρείου και επειδή θεωρεί πως οι συνάδελφοι Χαλατσογιάννης Γιώργος, Δέβες Βαγγέλης και Τσάγκαρη Χρυσούλα είναι άξιοι και ικανοί , να αναλάβει ένας εξ αυτών, εκτός κι αν διαφωνούν οι υπόλοιποι της ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Οι  συνάδελφοι Χαλατσογιάννης Γιώργος και Δέβες Βαγγέλης επικαλέστηκαν  προσωπικές υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν να αναλάβουν μια τέτοια θέση.
 Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ δηλώσαμε επίσης ότι  τις 2 έδρες μας θα αναλάβουν οι αναπληρωτές μας μετά από κάποιο διάστημα διότι θέση του συνδυασμού είναι η κυκλικότητα και όχι η παγίωση προσώπων σε εκπροσωπευτικά έδρανα.
Δεν μπήκαμε σε θέματα ουσίας –άλλωστε το θέμα ήταν η συγκρότηση Δ.Σ. Σχετικά με τις κατηγορίες περί απεργοσπασίας κτλ, η Κέρογλου πρότεινε να δημοσιεύονται τα ποσοστά των απεργιών και ρώτησε τους παριστάμενους αν πιστεύουν ότι οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στην αξιολόγηση αλλά και στα άλλα ζητήματα όπου καλούνται να απεργήσουν είναι ΜΟΝΟ ΤΟΣΟΙ ΟΣΟΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. Αν δηλαδή οι απεργίες μπορούν να απηχήσουν την πραγματική εικόνα των αντιδρώντων εκπαιδευτικών ή αν την αδικούν και είναι πολλοί περισσότεροι αλλά για κάποιους λόγους δεν δύνανται να συμμετέχουν και επομένως μήπως να αναζητήσουμε επιπλέον και συμπληρωματικά και άλλους τρόπους δήλωσης της αντίδρασής μας.
Η πρόταση αυτή είναι πλήρως συμβατή με το άρθρο 2 παρ. α) του καταστατικού του συλλόγου που ορίζει ότ ι σκοπός του συλλόγου…με στόχο…τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών,ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών, με διεκδικήσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, καταγγελίες, ψηφίσματα, απεργίες και μ΄όλα τα συνδικαλιστικά μέσα σε συνεννόηση και συνεργασία με τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ. Διότι, εδώ δεν ορίζεται ως μόνο μέσο αντίδρασης η απεργία αλλά εμπεριέχεται ισοδύναμα σε μια σειρά ενδεικτικών γενικών προτάσεων. Άρα πού στηρίζει τις κατηγορίες περί αντικαταστατικής συμπεριφοράς μέχρι τώρα η ΕΝΟΤΗΤΑ;
Επίσης η Κέρογλου πρότεινε να γίνει γνωστή η συμμετοχή των παριστάμενων στις απεργίες των τελευταίων χρόνων για να πάψουν κάποιοι να κατηγορούν άλλους για απεργοσπάστες. [Να σχολιάσουμε εδώ ότι εφόσον η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα εμπεριέχει ως τέτοιο και τη δυνατότητα μη άσκησής του , και επομένως χαρακτηρισμοί τύπου «απεργοσπάστης» θεωρούνται τουλάχιστον ατυχείς τη στιγμή μάλιστα που στην τελευταία π.χ. απεργία αντιπροσωπεύουν το 65% των εκπαιδευτικών, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το σχόλιο  αποσκοπεί στην αποφυγή κατηγοριοποίησης των συναδέλφων μεταξύ τους ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΗ ΑΠΕΡΓΙΑ].
Από όσα προτάθηκαν ο Αμπαζής συμφώνησε να δημοσιεύονται τα ποσοστά των απεργιών.
Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε μυστική ψηφοφορία για την συγκρότηση του Προεδρείου σε σώμα.
Η μυστικότητα της ψηφοφορίας προβλέπεται στο άρθρο 21 παρ.2 εδαφ 1του Καταστατικού του Συλλόγου «η συγκρότηση σε σώμα γίνεται με μυστική ψηφοφορία στην πρώτη συνεδρίαση που συγκαλείται για το σκοπό αυτό…», ωστόσο, στο ενημερωτικό 221, παρατηρούμε με έκπληξη ότι …αποκαλύπτεται διότι, όπως φαίνεται ο νόμος δεν αφορά την ΕΝΟΤΗΤΑ παρά μόνο όταν της χρησιμεύει για να απειλήσει άλλους!
Ταμία όμως δεν μπορέσαμε να βγάλουμε διότι ο Αμπαζής ως πρόεδρος, πρέπει να έχει το όνομά του σε κοινό λογαριασμό με τον ταμία για τα χρήματα του συλλόγου. Όμως , όπως μας είπε, αυτό προσωρινά(;) δεν μπορεί να γίνει διότι δεν έχει φορολογική ενημερότητα επειδή είναι και στον ΟΚΑΝΑ ο οποίος χρωστάει 32000 ευρώ και επομένως αν βάλει το όνομά του μαζί με του ταμία στα λεφτά του συλλόγου θα μπει η Τράπεζα και θα τα πάρει…
Αν περιμένουμε λίγο, θα αποκτήσουμε και ταμία. Σιγά σιγά… Βέβαια το εμπόδιο θα μπορούσε να παραμεριστεί αν ο Αμπαζής γινόταν πχ αντιπρόεδρος και γινόταν πρόεδρος κάποιος άλλος που δεν είχε πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας ,αλλά …
Μετά ζητήσαμε τα mail των συναδέλφων για να σας ενημερώνουμε πράγμα το οποίο μας απέκλεισε ο Αμπαζής και είπε ότι τα πάντα θα φεύγουν από το mail του συλλόγου.
Συμφωνήσαμε να έχει την έγκριση του Δ.Σ. ό,τι φεύγει από τον Σύλλογο, αλλά 3 ώρες μετά διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι είχε φύγει το 221 χωρίς να το έχουμε συναποφασίσει.
Προτείναμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ τα πρακτικά του συλλόγου να δημοσιεύονται διότι ο καθένας έχει έννομο συμφέρον να τα διαβάζει και συμφωνήσαμε να δημοσιεύονται(ο Αμπαζής μας είπε ότι ήδη γίνεται)
Η Καλογρά , τελειώνοντας κατήγγειλε το γεγονός ότι το βιβλίο υπογραφών των μελών του συλλόγου στην τελευταία γενική συνέλευση ήταν στο τραπεζάκι της ΕΝΟΤΗΤΑΣ δίπλα στα κείμενά της  , ότι αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει διότι πάντα βρισκόταν σε ένα ουδέτερο τραπέζι και ότι επηρεάζεται με αυτή την «εξυπηρέτηση» ο ψηφοφόρος.
Ο Αμπαζής δήλωσε ότι αυτό έγινε κατά τύχη και χωρίς δόλο και ζήτησε συγγνώμη για το αν δημιουργήθηκε τέτοια εντύπωση.
Αυτά συνέβησαν την προηγούμενη Τετάρτη 10/12/2014.
Επειδή οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοιχτές σε όλους τους συναδέλφους, καλό είναι να περνάτε μια βόλτα και να διατυπώνετε τις προτάσεις σας. Για μας τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ, αυτό είναι και το ζητούμενο :η συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.