Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημερωτικό δελτίο Νο 48- 29 Μαΐου 2013

                     Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου
                                  «O Αδαμάντιος Κοραής»
                     Ταχ. Διεύθυνση: Πλατεία Βουνακίου
                                               «Οίκος Χίου Διδασκάλου»
                     Ταχ. Κώδικας:        82100
                     Πληροφορίες:         2271023736
                     Αμπαζής Γιώργης   6977858798
                     e-mail:     syllogos.pe.chiou@gmail.com

Χίος, 29/05/2013
Α.Π.: 207
Προς:
Τα μέλη του Συλλόγου


Ενημερωτικό 48

Θέμα 1: Δράσεις για τους αναπληρωτές – ωρομισθίους – αδιόριστους
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Α. Η Ανοιχτή Επιστολή που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω αποτελεί συνολικό δημιούργημα δεκάδων συναδέλφων αναπληρωτών – ωρομισθίων – αδιορίστων, οι οποίοι με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, συμμετείχαν στις συσκέψεις στις οποίες προσκαλέστηκαν και δημιούργησαν την Επιτροπή Αναπληρωτών – Ωρομισθίων – Αδιορίστων του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.
Θα σταλεί στα σχολεία σε έντυπη μορφή, σε επαρκή αριθμό αντιτύπων και παρακαλούμε τους διευθυντές να διευκολύνουν τη διάδοσή τους μέσω των παιδιών, στις οικογένειές τους.
Είναι ένα μήνυμα από καρδιάς, των συναδέλφων αναπληρωτών – ωρομισθίων – αδιορίστων.
Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου
«O Αδαμάντιος Κοραής»
Ταχ. Διεύθυνση: Πλατεία Βουνακίου
«Οίκος Χίου Διδασκάλου»
Ταχ. Κώδικας:        82100
Πληροφορίες:         2271023736
Αμπαζής Γιώργης   6977858798

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Της επιτροπής αναπληρωτών ωρομίσθιων και αδιόριστων εκπαιδευτικών του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου
Αγαπητοί γονείς,
Η επιτροπή αναπληρωτών – ωρομισθίων – αδιορίστων Χίου σας καλεί να «αγκαλιάσετε» την προσπάθειά της ώστε τα σχολεία – νηπιαγωγεία του νησιού μας κι όλης της Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανά. Άλλωστε, γνωρίζετε κι εσείς από πρώτο χέρι τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία – νηπιαγωγεία, οι μαθητές μας αλλά και εμείς οι εκπαιδευτικοί. Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας έχει επηρεάσει την παιδεία μας σε πολύ άσχημο βαθμό και νιώθετε όπως κι εμείς την ίδια αγωνία για το μέλλον της σημερινής εκπαίδευσης.
Τα προβλήματα του σημερινού σχολείου δεν είναι λίγα, με κυρίαρχη την προσπάθεια του κράτους για την κατάργηση τμημάτων, αλλά και σχολείων, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και ως εκ τούτου την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι, ο ίδιος ο ρόλος του αναπληρωτή καθίσταται πρόβλημα εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών. Συγκεκριμένα, ολοένα και με μεγαλύτερη καθυστέρηση πραγματοποιούνται οι προσλήψεις,  με αποτέλεσμα τάξεις να παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και να «υποδέχονται» διαφορετικούς κάθε χρόνο. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα. Κάθε χρόνο, καλούμαστε για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης να μετακινηθούμε εν μια νυκτί σε ένα τελείως καινούριο και ξένο περιβάλλον, στο οποίο αναγκαζόμαστε άμεσα να προσαρμοστούμε, γνωρίζοντας όμως ότι είμαστε περαστικοί. Δυστυχώς, ακόμα και τότε, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι μετά την απόλυσή μας, θα μπορέσουμε να ξαναδουλέψουμε στα ίδια μέρη.
Ως  αναπληρωτές, εκτός από την παιδαγωγική κατάρτιση – ουσιαστική καλλιέργια, που μας δίνει τα εφόδια να προσφέρουμε στα παιδιά σας, τα παιδιά μας, είμαστε συνειδητοί πολίτες. Στόχος μας είναι η μάθηση να οδηγήσει σε μία αξιοπρεπή ζωή.
 Όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν απαιτούν και τη δική σας συμπόρευση – συμμαχία γιατί οι εκπαιδευτικοί και  οι γονείς πολεμάμε για έναν κοινό σκοπό. Άλλωστε αντιμετωπίζετε κι εσείς την ίδια σκληρή πραγματικότητα  είτε ως άνεργοι είτε ως εργαζόμενοι. Ας αγωνιστούμε από κοινού για το μέλλον των παιδιών μας. Πάμε να ομορφύνουμε μαζί τα όνειρα τους γιατί αυτά είναι το μέλλον της χώρας μας. Επιθυμούμε να φτιάξουμε ένα σχολείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τους, ένα σχολείο χωρίς φροντιστήρια, χωρίς αβεβαιότητα για το αύριο.
Στόχος μας είναι να είστε ενήμεροι για τη σημασία όλων αυτών που συμβαίνουν, συνειδητοποιώντας ότι μόνο ο κοινός μας αγώνας μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις  για τη ζωή και για τη γνώση.
Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί σας να μην κλείσει κανένα σχολείο και νηπιαγωγείο, να μην κλείσει καμιά ειδική τάξη, να μην καταργηθεί καμιά ειδικότητα, να μην συγχωνευθεί κανένα τμήμα, να μην ακυρωθεί κανένα όνειρο νέου ανθρώπου, που μπήκε στη δουλειά. Θέλουμε να διεκδικήσετε μαζί μας και να στείλετε το δικό σας μήνυμα αγώνα για  αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση – Δημόσιο Σχολείο.
Μάης 2013

Θέμα 2: Ενημέρωση για την έκθεση που εκπονήθηκε για τη Unicef από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η προαναφερθείσα μελέτη αποτελεί εργαλείο μιας και ως εκπαιδευτικοί, βιώνουμε καθημερινά τη ζωή των μαθητών μας και των οικογενειών τους. Καλούμαστε δε, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αρθούμε στο ύψος του λειτουργήματός μας. Θεωρούμε ότι αποτελεί συμβολή στην καθημερινή μας προσπάθεια και την προτείνουμε για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν.
Προς το σκοπό αυτό, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα:
Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά χωρίς βασικά αγαθά
Η έκθεση που εκπονήθηκε για τη Unicef από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας και παρουσιάστηκε, εκτιμά ότι υπάρχουν παιδιά εξαθλιωμένα χωρίς εξασφαλισμένη πρόσβαση ούτε σε βασικά είδη διατροφής και σε υπηρεσίες Υγείας. Παιδιά χωρίς θέρμανση, μέσα σε σπίτια με υγρασία και σάπια κουφώματα. Παιδιά που αναζητούν δουλειά, για να βοηθήσουν την οικογένεια. Αυτά τα παιδιά, δυστυχώς, κρύβονται πίσω από τα αριθμητικά στοιχεία της Έκθεσης που εκπονήθηκε για τη Unicef από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Μια Έκθεση που βεβαίως δεν μπορεί να αποτυπώσει το εύρος και το καθεστώς της χρεοκοπίας μέσα στο οποίο αναγκάζονται να ζουν τα παιδιά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών. Μέσα από τα συγκεκριμένα στοιχεία ξεπροβάλλει, για μια ακόμα φορά, η παντελής απουσία κοινωνικών δομών, υπηρεσιών Πρόνοιας και Υγείας που θα προσφέρονται σε όλους δωρεάν. Μια επιλογή που διευρύνεται και παγιώνεται στην καπιταλιστική κοινωνία με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ανατροπές λαϊκών κατακτήσεων που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση των κερδών. Με αυτή την έννοια, τα στοιχεία αποκαλύπτουν έναν απίστευτο πισωγύρισμα στο χρόνο, σε μια εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και η αύξηση του παραγόμενου πλούτου κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Εκθεση:
  • 69.000 παιδιά το 2011 ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, δηλαδή σε οικογένειες όπου υπάρχει και φτώχεια, και σοβαρή υλική αποστέρηση, και χαμηλή ένταση εργασίας. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2010 ήταν 12.000 παιδιά. Μέσα σε ένα χρόνο, όχι μόνο σχεδόν εφταπλασιάστηκε ο αριθμός, αλλά επιπλέον τα παιδιά που βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (φτώχεια, σοβαρή υλική αποστέρηση, χαμηλή ένταση εργασίας) ανήλθαν στα 597.000.
  • Το 9,2% των παιδιών στην Ελλάδα ζούσε το 2011 σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργαζόταν κανείς.
  • 13.330 παιδιά από 15 - 18 χρόνων αναζητούσαν δουλειά το 2012, την ώρα που το 2007 ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν στο μισό (7.697 παιδιά). Αυτό έχει πολλές αιτίες, αλλά σίγουρα αποτυπώνει και την ανάγκη περισσότερα παιδιά να συμβάλλουν στα έσοδα της οικογένειας είτε διακόπτοντας το σχολείο, είτε παράλληλα με αυτό.
  • Τα φτωχά παιδιά υπολογίζονταν σε 465.000 (το 23,7% του παιδικού πληθυσμού) και 322.000 είναι τα παιδιά σε σοβαρή υλική αποστέρηση: Είναι χαρακτηριστικό πως το 50,8% των νοικοκυριών με παιδιά το 2011 δήλωσε αδυναμία πληρωμής μιας βδομάδας διακοπών, το 37,2% δυσκολίες ανταπόκρισης στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δόσεις δανείων κ.λπ., το 34,5% οικονομική αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων δαπανών της τάξεως των 500 ευρώ και άνω, το 19,3% οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση, το 10,6% οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας (σ.σ. το 56,9% των μονογονεϊκών νοικοκυριών και το 68,8% των πολύτεκνων).
  • Οπως σημειώνεται στην Ερευνα του Πανεπιστημίου, «οι συνθήκες αυτές, αν συνδυαστούν με προβλήματα στην κατοικία που σχετίζονται με υγρασία στην οροφή, στους τοίχους και σάπια κουφώματα», που το φτάνουν στο 14,8% των νοικοκυριών το 2011, «μπορούν να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών».
  • Παρατηρείται σταδιακή αύξηση στις γεννήσεις ελλιποβαρών παιδιών (κάτω από 2.500 γραμμάρια) που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής της μητέρας, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού: Από 8,8% το 2007, σε 9,6% το 2009 και 10% το 2010.
  • Το 10,1% του πληθυσμού δήλωσε το 2011 οικονομική αδυναμία για την κάλυψη ιατρικών εξετάσεων.



Ο Πρόεδρος

Αμπαζής Γιώργης
Ο Γραμματέας

Τσίγκος Στέφανος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.